Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale (monitorizarea Holter TA) constă în măsurarea automată a tensiunii arteriale la intervale de timp prestabilite, pe parcursul a 24 de ore sau mai mult, în timp ce pacientul işi desfaşoară activitaţile zilnice uzuale.

Scopul acestei investigaţii este de a inregistra valorile tensiunii arteriale în condiţii de viaţa obişnuite pentru pacient, în afară cabinetului medical, în mod automat, ceea ce permite medicului o mai buna viziune asupra severităţii bolii şi asupra evoluţiei ei sub tratamentul administrat.

Indicaţii

Aceasta procedura este utilă pentru un diagnostic corect al hipertensiunii arteriale in condiţii speciale dar şi pentru o mai bună urmărire a pacienţilor diagnosticati deja cu hipertensiune arterială, pentru aprecierea eficacităţii tratamentului administrat. Cel mai frecvent medicul vă indică o astfel de investigaţie în urmatoarele condiţii:

  • pentru diagnosticul iniţial şi stabilirea severităţii hipertensiunii arteriale mai ales în cazurile neclare: valori crescute ale TA în mod izolat, nedocumentate, simptomatologie care ar putea sugera existenţa unor valori crescute ale TA fără documentarea acestora, diferente mari intre valorile TA masurate în ambulator şi cele măsurate la cabinet: suspiciunea unei hipertensiuni arteriale "de halat alb"; 
  • cu valori TA crescute la cabinet sau a unei hipertensiuni arteriale "mascate";
  •  cu valori TA normale la cabinet şi crescute în ambulator;
  •  la pacienţii hipertensivi aflati sub tratament la care se ridică suspiciunea unor episoade de scădere marcată a TA (hipotensiune arteriala) in anumite conditii: la ridicarea din sezut, dupa mese, la un anumit interval după administrarea medicaţiei, etc;
  •  la pacienţii la care se suspecteaza un diagnostic de hipertensiune arterială rezistentă la tratament; 
  • pentru evaluarea valorilor tensionale pe parcursul nopţii, mai ales la pacienţii cu apnee în somn, boli renale cronice, diabet zaharat;
  • când TA poate fi crescută în mod inadecvat noaptea, ceea ce are importanţa pentru tratamentul şi stabilirea prognosticului acestor pacienţi;
  • la femeile însarcinate cu valori crescute ale TA la cabinet sau în cazul existenţei unei hipertensiuni arteriale "de sarcina" sau a pre-eclampsiei.

În ce constă testul

Monitorizarea Holter TA presupune montarea unui aparat de mici dimensiuni care  inregistrează valorile TA cu ajutorul unei mansete asemănătoare celei folosite în mod uzual pentru masurarea TA. În funcţie de indicaţia medicului care va prescrie aceasta investigaţie, manseta tensiometrului se va umfla la anumite intervale de timp (de obicei la 15 minute pe parcursul zilei si la 30 de minute pe parcursul nopţii) iar aparatul va inregistră valorile TA sistolice şi diastolice măsurate, precum şi frecvenţa cardiaca, informatii ce vor fi stocate în memoria aparatului. 

Este important ca pe perioada inregistrarii să moninotaţi simptomele ce apar precum şi activitaţile fizice desfaşurate. Deşi este important că pe parcursul mionitorizării Holter TA sa aveti un program obisnuit de lucru, în momentul umflării mansetei se recomandă sa mentineti bratul intr-o pozitie relaxată, fără să il indoiţi, pentru a nu afecta acuratetea inregistrării.

Riscuri

 În afară disconfortului provocat de umflarea periodică a mansetei tensiometrului, care ar putea să va deranjeze mai ales pe parcursul nopţii, nu există riscuri asociate monitorizării ambulatorii a tensiunii arteriale.

Pregătire

Efectuarea acestei proceduri nu presupune o pregatire specială. Nu intrerupeţi medicaţia pe care o luaţi de obicei decât dacă medicul curant va indică acest lucru. Trebuie să aveţi în vedere faptul că pe durata monitorizării Holter nu aveţi voie sa udaţi aparatul, deci nu puteţi face baie sau duş.

Rezultate

După incheierea perioadei de monitorizare trebuie să vă prezentaţi la cabinet pentru scoaterea dispozitivului de inregistrare, descărcarea şi interpretarea datelor. Medicul care v-a indicat procedura vă analiza valorile TA şi variaşia lor pe parcursul zilei precum şi asocierea unor valori anormale ale TA cu simptomele descrise de dumneavoastră şi va formula un rezultat care include de obicei date legate de valorile maxime, minime şi media TA pe perioada monitorizării, precum şi scăderea/creşterea TA pe perioada nopşii.

Pe bază acestor date medicul va decide dacă aveţi nevoie de ajustarea tratamentului prescris sau de alte investigaţii suplimentare.