Doppler vase magistrale

Ecografia vasculară reprezintă un tip special de ecografie care prin folosirea unor sonde special concepute permite vizualizarea fluxului de sânge din interiorul arterelor şi venelor. Deoarece utiliza rea metodei Doppler – bazata pe efectul Doppler – este cea care sta la baza analizei curgerii sange lui în vase, ecografia vasculară mai este numita şi ecografie Doppler (vasculara).

Termenul de "ecografie vasculara" este unul generic, care cuprinde toate tipurile de examinari ecografice adresa te atât arterelor cât şi venelor dindiferite teritorii vasculare, de aceea atunci când va este indicată aceasta procedura trebuie să stiti exact la ce nivel trebuie ea efectuată, în funcţie de simptomele pe care le aveţi şi indicaţia medicului care v-a recomandat aceasta investigaţie.

Indicaţii

Efectuarea unei ecografii vasculare poate fi indicata în mai multe circumstanţe dintre care cele mai frecvente sunt:
suspiciunea unei tromboze venoase (existenţa unui cheag de sânge la nivelul unei vene profunde sau superfi ciale) sau a unei insuficienţe venoase (caracterizata printr-o intoarcere deficitară a sângelui, de obicei de la ni velul membrelor inferioare);
cazuri in care este indicată o ecografie Doppler la nivelul venelor membrelor inferioare sau superioare, în funcţie de simptomele pe care le aveţi şi localizarea acestora:

  • existenţa unor simptome care sugerează afectarea arterelor periferice (de de exemplu, dureri la nivelul gambelor care apar în timpul mersului) şi care pot fi cauzate de blocarea (ocluzia) unei artere care irigă membrele inferioare - caz in care se indică o ecografie Doppler adresată vizualizării arterelor periferice;
  • simptomatologie  sugestiva pentru afectarea arterelor care irigă creierul - arterele carotide (de exemplu, pierderea pen tru scurtă durată a vederii, ameteli importante, accident vascular cerebral sau accident ischemic tranzitor);
  • explorarea aortei abdominale pentru punerea în evidenţa a unui eventual anevrism (dilatare importantă) la acest nivel (mai frecvent la pacientii vârstnici sau fumători, cu antecedente familiale de anevrism de aorta abdominală);
  • dacă aveţi un risc cardiovascular înalt (sunteţi fumator, hipertensiv, diabetic) sau aveţi afectare vasculară demonstrată intr-un alt teritoriu vascular (de exemplu coronarian) sau aţi suferit deja un infarct miocardic, o ecografie vascularŧ poate fi indicatŧ pentru a stabili dacă există plăci de aterom şi în alte teritorii arteriale care pot fi explorate neinvaziv (de obicei cel carotidian, aorta abdominală, arterele care irigă membrele inferioare).

În ce constă testul

Indiferent de teritoriul vascular care va fi explorat, medicul care efectuează aceasta procedura (care este pregătit special pentru a efectua acest tip de examinare) va folosi o sonda ecografica pe care o va deplasa la nivelul segmentului examinat pentru a vizualiza vasele şi curgerea sangelui în vase.

Este posibil că pe durata examinării medicul sa va indice efectuarea unor manevre care ajută la stabilirea cu acuratete a diagnosticului ecografic (cel mai frecvent manevre respiratorii). Durata acestei proceduri de pinde foarte mult de teritoriul explorat şi de complexitatea patologiei fiecărui pacient.

Este foarte important că medicul care efectuează acest tip de explorare să cunoască bine simptomele pacientului şi scopul pentru care se recomandă aceasta investigaţie.

Riscuri

Ecografia vasculară este o metoda de diagnostic neinvazivă, neiradianta care nu supune pacientul niciunui risc. În cazul în care este corect efectuata ea poate reprezentă o alternativa viabilă pentru alte teste diagnostice invazive şi iradiante (de exemplu arteriografia sau venografia, care folosesc substanţa de contrast iodata injectată in vase pentru vizualizarea acestora) sau neinvazive dar iradiante şi/sau mult mai scumpe – angiografia folosind tomografia computerizata/rezonanta magnetică.

Pregătire

Ecografia vasculară nu necesită o pregatire specială decât în cazul în care este indicată examinarea vaselor din abdomen (aorta abdominală, arterele renale, vasele iliace).  

Înaintea acestor tipuri de examinări medicul va indică un anumit regim alimentar şi eventual anumite medicamente în zilele premergătoare efectuarii ecografiei. De asemenea va trebui sa nu mancati cu cel putin 6 ore anterior examinării. Este important să respectaşi aceste indicaţii pentru o vizualizare cât mai buna a vaselor de sânge intraabdominale, care sunt de obicei mai dificil de examinat decât vasele periferice.

Rezultate

După efectuarea ecografiei vasculare la Secția Institului Cardiologiei Chișinău veţi primi un rezultat scris care va include, în funcţie de teritoriul vascular examinat, descrierea modificărilor patologice întâlnite, parametri legaţi de fluxul sangvin (viteze de curgere, indici de rezistenţa) şi concluziile formulate de medicul care a efectuat aceasta investigaţie. Medicul care v-a recomandat aceasta investigaţie va interpreta datele rezultate în context clinic, va stabili necesitatea altor investigaţii suplimentare şi va alege tratamentul adecvat.