Spirografia

Spirografia este o investigaţie prin care este masurată capacitatea de respiraţie a plamanilor. Analiza se efectueaza pentru a cunoaste cantitatea de aer pecare o persoana o inspira şi expira la intervale anumite de timp, dar şi volumul maxim de aer pe care-l poate conţine plămânii.

Indicaţii 

Procedura este utilizata pentru a depista afecţiunile cronice ale bronhiilor, plămânilor, pentru a diagnostica şi evalua corect gravitatea lor şi pentru a le urmări evoluţia. Poate fi utilizată în caz de:

  • pneumonii;
  • bronşite;
  • astm;
  • boli obstructive şi restrictive ale plămânilor;
  • deformari ale cutiei toracice;
  • deformari ale coloanei vertebrale (scolioza);
  • inaintea şi după efectuarea unei operaţii la plămâni sau torace.

În ce constă testul

Testul este simplu de efectuat, iar o şedinţa de spirografie nu va rapeşte mai mult de 10-15 minute. Investigaţia are loc astfel: pacientul se aşază pe un scaun şi, după ce medicul îi prinde nasul cu un clips nazal, îl pune să respire doar pe gu
ră printr-un tub flexibil conectat la spirometru. Pacientul va respira, întâi de toate, obişnuit, aşa cum face de obicei, după care va inspira şi va expira până la ultima suflare, mai lent, mai rapid, mai profund, mai puternic, etc. Informaţiile vor fi inregistrate de catre aparat şi redate grafic şi numeric pe ecranul unui computer. Se va afla, astfel, ce volum de aer se conţine în plamani la diferite momente ale respira ţiei, dar şi volumul minim şi maxim de aer inspirat şi expirat pe secunda.

Rezultatele la spirografie se obţin imediat şi, de obicei, sunt exprimate în procente faţa de valorile ideale ale funcţiei pulmonare determinate de sex, vârsta, înăltime şi greutate.

Spirografia poate fi efectuată atât de copii, cât şi de adulţi. O persoana sănătoasă poate sa-l facă oricând, iar o persona ce sufera de afecţiuni pulmonare ar trebui să-l facă regulat, la recomandarea medicului curant.

Înainte de efectuarea investigaţiei, ar fi bine să evitaţi mâncarea copioasă şi băuturile acidulate, dar şi fumatul cu minim 4-5 ore inainte de test. Alegeti imbrăcăminte lejera, care sa nu va creeze disconfort la inspiraţie şi la expiraţie.
În cazul în care sunteţi astmatic şi administraţi bronhodilatatoare sau corticoste roizi inhalatori, doriti o investigaţie prin spirografie, ar fi bine să opriţi medicaţia cu cel putin 6, 12 sau 24 de ore înainte de efectuarea testului, in funcţie de durata de
acţiune a medicamentului.     

Important de ştiut, spirografia este contraindicata persoanelor care au suferit recent un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral, celor care suferă de boli de inimă severe sau celor care au dureri toracice sau palpitaţii ale cordului.

Totodata, dacă aţi suportat recent o intervenţie chirurgicala de torace, de abdomen sau scuipaţi sânge, spirografia va este, deocamdată, interzisă.