Ecografia Doppler a vaselor renale

Ecografia este o metoda imagistica nedureroasă folosita la examinarea diferitelor organe interne ale corpului. Ecografia se realizeaza prin folosirea ultrasunetelor emise de ecograf şi asfel se obtin imagini precise ale organelor, vaselor de sânge ,a structurii şi dimensiunilor lor.

Indicaţii

Ecografia Doppler spre deosebire de ecografia obişnuita oferă o gama mai mare de informaţi. Cu ajutorul sistemului Doppler se poate aprecia cu exactitate vitezele de circulaţie a sângelui,direcţia şi volumul din artere sau vene.

Ecografia Doppler a vaselor se incepe cu exploatarea morfologică a vaselor sanguine prin identificarea venelor şi arterelor,vizualizarea pe un traseu cât mai lung a vasului supus examenului, aprecierea direcţiei, calibrului , pulsatilităţii, aprecierea pereţilor şi se continuă cu exploararea morfopatologica a proceselor supraadăugate în lemen şi/sau in peretele vascular.

Ecografia Doppler a arterelor renale urmăreşte permeabilitatea vaselor ce conduc sângele la rinichi. Arterele renale se găsesc profund în abdomen, deci imaginea lor se poate obţine destul de dificil, trebuie să ţinem seamă ţi de factorii anatomici(existenta in organism a mai multor artere renale), alte patologi ale pacientului (vizibilitatea arterelor renale este ingreunata de (obezitatea abdominala,meteorismul abdominal) şi de aparatura folosită (ecograf de inaltă performanţa).

Când este indicat să facem Ecografia Doppler a arterelor renale?

Arterele renale în anumite situaţii sunt ingustate, fie congenital, fie dobândite (inaintarea în vârst), hipercolesterolemie, in aceste cazuri, pacienti(la vârste tinere) pot avea tensiune controlata greu medicamentos, diabet sau apariţia unor boli de rinichi, copii cu hipertensiune arterială, pacienţi cu insuficienta renală ţi cu rinichi de dimensiuni anormale, pacienti cu hipertensiune ţi rinichi unic congenital sau chirurgical. Prin ecografia Doppler se poate vedea dacă problemele sunt cauzate de un flux scăzut la nivel renal.

Pregătire

Ecografia Doppler a arterelor renale este o ecografie laborioasa si examinarea impune o pregatire speciala, aerocolia (ingramadire de gaze in intestinul gros,care provoaca balonarea) impiedicand investigarea. Pacientul trebuie sa urmeze urmatorii pasi pentru o perioada de trei zile inaintea investigari:

  • evitarea consumului de bauturi carbogazoase,fructe si legume crude,dulciuri concentrate;
  • sa nu manance cu 5-6 ore inainte de investigare;
  • administrarea de carbune medicinal si triferment pe durata de 3-4 zile inainte;
  • se recomanda mers pe jos ,minim o ora zilnic.

Important de ştiut, еcografia Doppler artere renale nu prezintă nici-un risc, este o metoda sigură, nedureroasă, neinvazivă, poate fi repetată de câte ori este nevoie (spre deosebire de radiografie sau CT, nu implică radiaţi).