Ecografia transesofagiană

Ecocardiografia transesofagiana este o explorare imagistică avansată foarte importantă în anumite situaţii clinice. Ea este necesară atunci când ecocardiografia transtoracica (standard) nu reuseşte să vizualizeze structurile inimii în mod adecvat pentru a stabili un diagnostic.

Ecocardiografia transesofagiana este un examen care utilizează o mica sondă aflată la capatul unui tub flexibil, sonda care se introduce în esofag pentru a vizualiza structurile cardiace dinspre posterior. Astfel, inima este privita transesofagian mult mai de aproape. In plus, pe lânga vizualizarea structurilor neaccesibile ecocardiografiei standard, ecografia transesofagiană utilizand sonde care emit ultasunete cu o frecvenţa mai inaltă permite obţinerea unor imagini de calitate superioară.

Indicaţii

Medicul foloseste ecocardiografia transesofagiana pentru:

 • еvaluarea dimensiunilor şi morfologiei aortei; 
 • еvaluarea prezenţei trombilor în atriul stang în caz de tulburare a ritmului inimii (de еxemplu în caz de fibrilaţie atriala); еvaluarea prezenţei, severităţii şi mecanismului unor boli ale valvelor inimii;
 • еvaluarea protezelor valvulare; 
 • еvaluarea unor cardiopatii congenitale în vederea decizie terapeutice (ex: defect septal atrial pentru inchidere intervenţională cu dispozitiv);
 • сlarificarea unor probleme diagnostice ce nu au putut fi rezolvate utilizând ecografia transtoracică.    

În ce constă testul

Esofagul este un organ tubular care face legatură intre cavitatea bucală şi stomac şi care trece imediat posterior de inima, fără interpunerea plămânului sau a altor structuri intre el şi inimă.

Astfel, inimă este privită transesofagian mult mai de aproape şi dintr-o zona opusa celei din care este examinată în ecocardiografia standard (transtoracic). Sonda este introdusă în esofag prin cavitatea bucală de catre medicul care o impinge uăor in timp ce pacientul inghite.

Examenul poate produce o uşoara neplăcere (senzaţie de vârsătură), senzaţie care dureaza doar câteva secunde, fiind prezenţa când sonda atinge partea din spate a faringelui şi dispărând după ce sonda a fost inghiţită şi se află în esofag. Disconfortul produs de examenul ecocardiografic transesofagian este similar cu cel determinat de o gastroscopie.  

Riscuri

Complicaţiile examenului sunt foarte rare. Oricum, anuntaţi imediat medicul curant dacă după examen au apărut oricare din următoarele simptome:

 • durere neobişnuită sau dificultate la inghiţire;
 • durere abdominală sau toracică;
 • vârsătura de culoare neagră sau ca un zat de cafea;
 • vârsătura cu sânge.  

Pregătire

Cum trebuie să va pregătiţi pentru un examen ecocardiografic transesofagiană? Vă puteţi imbracă după cum doriţi, insă trebuie să ştiţi că pentru efectuarea examenului este necesară descoperirea completă a toracelui (prin urmare pentru femei se recomandă evitarea rochiilor).

Este necesar repaus alimentar (fără mâncare sau băutură) de cel putin 6 ore înainte de examinare pentru a evita vârsăturile în timpul introdu cerii sondei.

Dacă urmaţi un tratament puteţi lua toate medicamentele conform programului obişnuit, utili zând o cantitate mică de apă. Luaţi cu dumneavoastra toate documentele medicale vechi.

Medicul care efectu ează examenul trebuie informat în mod special în caz de:

 • boli ale esofagului (diverticuli, neoplasm, intervenţii chirurgicale în antecedente, disfagie, hernie hiatala, etc);
 • noli cronice de ficat (ciroza, etc);
 • hepatită în antecedente;
 • alergie la medicamente;
 • glaucom;
 • boli pulmonare;
 • probleme gastrice.

Dacă purtaţi ochelari sau proteză dentară, va trebui să le scoateţi pe timpul desfăşurării examenului. Dacă aveţi diabet, trebuie să intrebaţi medicul curant care va fi doza de insulina în acea zi, având în ve dere repausul alimentar necesar. În cazul în care va fi necesară administrarea de medicamente anxioliti ce nu veţi putea conduce după terminarea examenului, deci este recomandat să veniţi insoţit de cineva care să poată conduce autovehiculul în locul dumneavoastră.

Rezultate

Veţi primi rezultatul examinării pe loc. Ecocardiografia transesofagiana este intotdeaună precedată de o ecografie transtoracică standard completă. Acest lucru permite confirmarea indicaţiei testului, evaluarea completa şi complementară a diferitelor structuri cardiace şi scurtarea duratei examinarii transesofagiene si deci a disconfortului.

În general, în câteva minute după terminarea examenului nu veţi mai avea nici un fel de disconfort. Dacă vi s-au administrat sedative trebuie să aşteptaşi cel putin 30 de minute înainte de a părăsi clinica şi nu veţi putea conduce pentru cel puţin incă 4 ore. Ar fi bine dacă aţi putea veni insoţit la acest examen. În funcţie de anestezicul local utilizat gâtul poate fi un pic iritat sau insensibil. Prin urmare, pentru a evita aspirarea de alimente este recomandat repausul alimentar incă 2 sau ore după procedura. Apoi incepeţi prin a bea apă rece. Dacă nu o simtiţi rece aşteptaţi încă 30 de minute şi apoi incercaţi din nou. Dacă o simtiţi rece puteţi incepe să mâncati şi să beţi normal.