Monitorizarea Holter ECG

Monitorizarea Holter ECG constă în înregistrarea continuă a activitaţii electrice a inimii in timp ce pacientul iţi desfaţoara activitaţile zilnice uzuale.
Scopul acestui tip de inregistrare este de a urmări bătăile inimii timp de 24 de ore pentru a depistă eventuale tulburări ale ritmului cardiac (aritmii) care nu sunt diagnosticate pe o înregistrare ECG de rutină.

Indicaţii

De obicei medicul va recomanda acest tip de investigaţie daca simţiţi batai neregulate ale inimii (palpitaţii) sau daca, pe baza altor investigaţii, se ridica suspiciunea unor tulburari ale ritmului cardiac. O electrocardiograma de rutina inregistreaza activitatea electrica a inimii pentru o scurta perioada de timp (sub 1 minut) şi adesea nu surprinde existenţa unor modificari de scurta durata, ocazionale, ale ritmului cardiac. De aceea, daca medicul considera ca simptomatologia dumneavoastra sau boala de care suferiţi ar putea fi legate de existenţa unor tulburari de ritm, monitorizarea Holter ECG ar putea oferi şansa de a inregistra aceste modificari.

Daca afectiunea de care suferiţi se asociaza mai frecvent cu apariţia tulburarilor de ritm (infarctul miocardic, anumite tipuri de cardiomiopatii) medicul poate indica monitorizarea Holter ECG pentru a diagnostica aceste aritmii chiar daca dumneavoastra nu ssimţiţi palpitaţii. Depistarea acestor aritmii este utila pentru a evalua riscul dumneavoastra pe termen lung şi necesitatea unui tratament adresat acestor aritmii.

În ce constă testul

Monitorizarea Holter ECG presupune montarea unui aparat de mici dimensiuni care inregistreaza activitatea electrica a inimii prin intermediul unor electrozi ataşaţi pe suprafaţa anterioara a toracelui, similar cu inregistrarea unei electrocardiograme de rutina. Este important ca pe perioada inregistrarii să notaţi simptomele ce apar precum şi activităţile fizice desfăşurate.

Riscuri

În afară disconfortului provocat de faptul ca va trebui sa purtaţi un mic dispozitiv ataşat prin electrozi la nivelul toracelui, nu exista riscuri asociate acestei proceduri. Electrozii au scopul de a culege informaţii legate de activitatea electrica a inimii şi nu exista niciun risc de a emite impulsuri electrice care sa fie percepute de pacient sau care sa perturbe activitatea inimii.

Pregătire

Efectuarea acestei proceduri nu presupune o pregatire speciala. La unii barbaţi ataşarea electrozilor pe suprafaţa anterioara a toracelui ar putea sa necesite indepartarea parului de pe piept. Trebuie sa aveţi in vedere faptul că pe durata monitorizarii Holter nu aveţi voie sa udaţi aparatul, deci nu puteţi face baie/duş.

Rezultate

După incheierea perioadei de monitorizare (de obicei 24 de ore, uneori 48-72 ore conform indicaţiei medicului) trebuie să vă prezentaţi la cabinet pentru scoaterea dispozitivului de inregistrare, descărcarea şi interpretarea datelor. Medicul care v-a indicat procedura va analiza atent evenimentele aparute în cursul monitorizarii ECG si va formula un rezultat care include de obicei date legate de frecvenţa cardiaca şi existenţa tulburărilor de ritm sau conducere pe durata celor 24 de ore analizate. 

Pe bază acestor date medicul va decide dacă simptomatologia dumneavoastră este sau nu legată de existenţă unor modificări ale ritmului cardiac şi dacă aveti nevoie de ajustarea tratamentului.